اجزای واحد مراقبت پنوماتیک
واحد مراقبت پنوماتیک به بیانی ساده مسئولیت مراقبت از هوای فشرده ورودی به داخل سیستم را بر عهده دارد. عملگرها دارای حساسیت زیادی هستند و اگر هرگونه آلودگی به آنها وارد شود ممکن است در روند عملکرد آنها اختلال ایجاد کند. هوا در مناطق مختلف ممکن است خواص منحصر به فردی داشته باشد. برای مثال هوای شهر تهران آلوده است و گرد و غبار زیادی در آن وجود دارد؛ اما در شهرهای شمالی و جنوبی به دلیل نزدیک بودن به دریا هوای مرطوب در جریان است و برای کار کردن تجهیزات پنوماتیکی شما باید یک سری استانداردهای خاص را در نظر بگیرید. از این جهت استفاده از واحد مراقبت پنوماتیک میتواند به تنظیم این نوع خصوصیات هوا کمک کند. واحد مراقبت از ورود ذرات گرد و غبار، رطوبت یا مواد شیمیایی جلوگیری خواهد کرد؛ در نتیجه هیچگونه آسیب جدی به قطعات وارد نخواهد شد. اجزای واحد مراقبت پنوماتیک نیز متفاوت است و هر کدام دارای کاربرد خاصی هستند که در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.
سه بخش اصلی واحد مراقبت
واحد های مراقبت دارای سه بخش اصلی هستند. این سه بخش اصلی و اجزای واحد مراقبت پنوماتیک عبارتند از رگلاتور، فیلتر و روغن زن که دارای کیفیت، کمیت و ویژگیهای مختلفی هستند. این سه قسمت وظیفه تحت کنترل گرفتن کیفیت، کمیت و فشار را بر عهده دارند. کیفیت هوا به معنای پاکسازی هوای ورودی به تجهیزات، کمیت به معنای دبی هوای عبوری و فشار حداکثر و حداقل فشار هوای ورودی است. برای مثال فیلتر هوا میتواند هوای ورودی به داخل سیستم را از هرگونه گرد و غبار، رطوبت و آلودگی پاک کند.
رگلاتور به عنوان تنظیم کننده فشار هوا میتواند فشار کاری سیستم پنوماتیکی را بین ۱ تا ۱۲ بار حفظ کند و بتواند فشار ورودی را ثابت نگه دارد. از طرف دیگر روغن زن نیز میتواند هوای مصرفی در عملگرها را بررسی کند. هوای مصرفی در عملگرها ممکن است دارای چربی باشد که در این صورت تمامی قطعات و واشرهای لاستیکی که در سیستم به کار میروند دچار خشکی بیش از حد شوند و عملکردشان مختل شود. در این صورت روغن زن میتواند این خشکی را برطرف کرده و عمر قطعات را بیشتر کند.
فیلتر اجزای واحد مراقبت پنوماتیک
زمانی که هوای فشرده تولید شده از کمپرسور خارج میشود کاملاً گرم، کثیف و دارای رطوبت است. رطوبت میتواند عمر تجهیزاتی از جمله شیرها و سیلندرها را کاهش دهد. برای همین قبل از اینکه بتوان از فضای هوای فشرده استفاده کرد نیاز به فیلتر شدن، تنظیم فشار و روانکاری دارد. وجود یک فیلتر در سیستم بسیار حیاتی است؛ زیرا فیلتر به راحتی میتواند با تحت فشار قرار دادن هوا تمامی ذرات جامد غبار و آب و روغن را پاکسازی کند.
در خط هوای فشرده فیلترها در نزدیکی رگلاتور قرار میگیرند. ممکن است در نزدیکی روغن زن، شیر کنترل جهت و عملگرهایی مانند سیلندر و موتور هم قرار بگیرند. فیلتر در مورد فیلترها بسیار اهمیت دارد. تمامی آلودگیهای جدا شده توسط فیلتر در محفظه جمع شده و باید تخلیه شوند. اگر این کار در زمان مناسب انجام نگیرد ممکن است آلودگی به هوای فشرده بازگردد. البته تخلیه میتواند به صورت دستی و یا اتوماتیک باشد. فیلترها انواع متفاوتی دارند. از جمله آنها میتوان به فیلتر عمومی که برای حذف آب و ذرات، فیلتر رطوبت گیر به عنوان حذف روغن و فیلتر حذف بخار اشاره کرد.
رگلاتور فشار واحد مراقبت
رگلاتور فشار نیز در دسته شیرهای کنترل فشار و اجزای واحد مراقبت پنوماتیک قرار میگیرد و هدف استفاده از این قطعه در سیستم این است که فشار سیستم بدون توجه به بالا و پایین شدن ثابت و یکنواخت باشد. در هنگام خرید باید دبی عبوری و میزان فشار قابل تنظیم در رگلاتور را مورد توجه قرار دهید تا رگلاتور را در سایز متناسب تهیه کنید. برای افزایش طول عمر رگلاتورها هم میتوانید از روغن زن استفاده کنید. به این شکل که به طور مرتب دیافراگم را چرب نگه دارید. رگلاتورها نیز دارای فیلتر رگلاتور هستند. همانطور که از نامش مشخص است جزئی از فیلتر و رگلاتور محسوب میشود و در بالای رگلاتور جای میگیرد. هوای فشرده نیز وارد فیلتر میشود و تمامی آلودگیها و رطوبت را حذف میکند و در نهایت هوای تصفیه شده را به رگلاتور داخل میکند.
روغنزن اجزای واحد مراقبت پنوماتیک
بعد از فیلتر و رگلاتور نوبت به روغن زن میرسد. در سیستمهای پنوماتیک به دلیل ایجاد اصطکاک ممکن است با آسیبها روبرو شوید که با استفاده از روغن زن میتوانید عامل اصطکاک را برطرف کنید و از آسیب رسیدن به دستگاهتان جلوگیری نمایید. برای نگهداری و مراقبت از روغن زن باید یک سری توصیهها را مد نظر قرار دهید. برای مثال هرگز نباید برای تمیز کردن آنها از الکل و تینر استفاده کنید. لوله روغن پاش بعد از زمان اولیه حالت اولیه خود را از دست میدهد و باید تعویض شود.
در روغن پاش بیش از حد مجاز از روغن استفاده نکنید و پیچ روغن را با توجه به مصرف خود باز کنید. ویسکوزیته بالای روغن باعث باعث میشود که مکش مشکلدار شود و هوای فشرده مقدار چربی مناسب را نداشته باشد و باعث خرابی قطعات شود. سعی کنید که روغن زن را تمیز و عاری از هرگونه کثیفی حفظ کنید؛ زیرا ممکن است در صورت وجود آلودگی در روغن و وارد شدن آن به هوای فشرده تمامی نقاط حساس در شیرآلات خراب شوند.
در این مطلب سعی کردیم تمامی اجزای واحد مراقبت پنوماتیک را مورد بررسی قرار دهیم. شما میتوانید برای خرید هر یک از قطعات به صورت جداگانه هم اقدام کنید. برای این کار تنها کافیست با مجموعه پنو گستر تماس بگیرید تا شما را در هنگام خرید راهنمایی کند.