انواع شیر پنوماتیک
شیر برقی پنوماتیک ، که به آن شیر بادی یا نیوماتیک نیز گفته میشود، یک عضوی حیاتی در کالبد سیستمهای اتوماتیک است. این شیرها با استفاده از هوای فشرده به عنوان نیروی محرکه، نبض حرکت و کنترل را در رگهای سیالات جاری در صنایع مختلف به جریان میاندازند. در این مقاله قصد داریم سفری به دنیای شگفتانگیز شیرهای پنوماتیک داشته باشیم و با انواع شیر پنوماتیک، کاربردها و مزایای آنها آشنا شویم.
پیکربندی انواع شیر پنوماتیک
شیرهای پنوماتیک که به عنوان شیرهای کنترل جهت نیز شناخته می شوند، می توانند به روش های مختلفی پیکربندی شوند، از جمله:
- موقعیت های سوئیچینگ یا تعداد راه های جریان که امکان پذیر است
- با تعداد پورت های ورودی و خروجی که در آن قرار دارد
- با مکانیزمی که جهت باز کردن و یا بستن پورت ها استفاده می شود
- با توجه به وضعیت شیر هنگامی که آن را فعال نمی کند
شیرهای کنترل جهت عملکردی، که باعث کنترل جریان هوا میشوند یا به طور کامل از آن جلوگیری می کنند، دسته بزرگی از شیرهای پنوماتیک با انواع متعدد هستند. این وسیله را می توان در یک سیستم هیدرولیک برای وصل یا قطع منبع اصلی هوای فشرده سیستم یا برای پیشبرد یا جمع کردن سیلندرهای هوایی که به عنوان بخشی از ماشین که سیستم پنوماتیکی برای آن طراحی کردهاند، استفاده کرد.
انواع شیر پنوماتیک
انواع اصلی شیرهای پنوماتیک به شرح زیر است:
- شیرهای پنوماتیک با کنترل دو طرفه
- شیرهای پنوماتیک با کنترل جهت سه طرفه
- دریچه های پنوماتیک با کنترل جهت چهار طرفه
- شیرهای افست فنری پنوماتیک
انواع شیرهای پنوماتیک بر اساس محرک
انواع شیر پنوماتیک را بر اساس نوع محرکی که استفاده می کند می توان دسته بندی کرد. آنها می توانند به محرک های الکترومغناطیسی، هوا و یا مکانیکی مجهز شوند.
شیر پنوماتیک 3/2 چیست؟
یک شیر پنوماتیک که به عنوان شیر کنترل جهت نیز شناخته می شود، جریان هوای فشرده یا سایر گازها را در یک سیستم هدایت یا مسدود می کند. این سوپاپ ها به عنوان راهنما برای شیرهای دیگر و به عنوان محرک برای اجزای دیگر مانند محرک، گیره، ابزار دستی یا سایر دستگاه ها عمل می کنند.
یک شیر 3/2 طرفه دارای سه پورت و دو تنظیم میباشد و می تواند به صورت پنوماتیک، دستی، مکانیکی یا الکتریکی از طریق شیر برقی کار کند. آنها را می توان برای تنظیم یک سیلندر تک عملکرد، محرک های پنوماتیکی، دمیدن، آزاد کردن فشار، یا در کاربردهای خلاء استفاده کرد.
مزایای سیستم های پنوماتیکی
سیستم های پنوماتیک برای انتقال و کنترل انرژی با استفاده از هوای فشرده طراحی شده اند. سیستم های پنوماتیک در خطوط تولید، درهای قطار و گیره های مکانیکی یافت می شوند. بسیاری از شرکت های صنعتی بدون استفاده تخصصی از سیستم های کنترل پنوماتیک قادر به فعالیت نیستند. پنوماتیک اغلب نیروی محرکه ماشین های خودکار است.
استفاده از این دستگاه ها مزایای بسیاری دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم های هوای فشرده هرگز هوای خود را تمام نمی کنند زیرا مقدار بی نهایتی در اتمسفر ما وجود دارد که می توان از آن برای تامین هوای فشرده استفاده کرد. هوای فشرده را می توان به راحتی از طریق لوله ها حمل کرد و با فاصله محدود نمی شود. هنگامی که هوای فشرده دوباره به اتمسفر تخلیه می شود، نیازی به بازیافت یا پردازش ندارد.
- ابزارها ماندگار و قابل اعتماد هستند. در مقایسه با سایر عناصر الکتروموتور، اجزای این ماشین ها مانند شیرهای پنوماتیکی به راحتی آسیب نمی بینند.
- استفاده از این دستگاه ها کاملاً ایمن است. در مقایسه با سیستم های الکتروموتور، سیستم های پنوماتیک به طور کلی از بین این دو نوع ایمن تر هستند. این به این دلیل است که سیستم های پنوماتیک جرقه یا انفجار تولید نمی کنند، که نشان می دهد می توانند در محیط های قابل احتراق کار کنند.
در مقایسه با یک قطعه الکتروموتور، سیستم های پنوماتیک در هنگام بارگذاری بیش از حد گرم نمی شوند و نمی سوزند.
سخن پایانی:
انواع شیر پنوماتیک، با ظرافت و قدرت خود، نبض حیات را در سیستمهای اتوماتیک به جریان میاندازند. تنوع، کارایی و مزایای آنها، این شیرها را به گزینهای ایدهآل در صنایع مختلف تبدیل کرده است.
هر نوع از شیرهای پنوماتیک نقشی منحصر به فرد در کنترل و هدایت سیالات ایفا میکند.
زمینه فعالیت شیرهای پنوماتیک بسیار گسترده است . از خطوط تولید انبوه تا تجهیزات پزشکی ظریف، از ایت نمونه شیرهای استفاده میشود.