طرز کار شیر برقی پنوماتیک

طرز کار شیر برقی پنوماتیک از یه الگوی ثابت پیروی میکند؛ اما یک سری تفاوتهای کوچک در این بین وجود دارد که فرمانهای مختلفی را در شیر به وجود میآورد. این شیرها در واقع کنترل کننده عملگرهای پنوماتیک از جمله جک پنوماتیک محسوب میشوند. ابتدا در این مطلب بر اجزای این شیر مروری خواهیم داشت، سپس با طرز کار شیر برقی پنوماتیک آشنا خواهیم شد. اگر قصد سفارش انواع شیرهای برقی برای سیستمهای پنوماتیکی خود را دارید میتوانید به صورت آنلاین آنها را از پنوگستر تهیه کنید و به قسمت محصولات مراجعه نمایید.
شیرهای پنوماتیکی دارای اجزای مختلفی هستند. بدنه اصلی، بوبین، سلونوئید و اسپول از جمله اجزای اصلی شیرها محسوب میشوند که هر کدام دارای کاربردها و متفاوتی هستند. بدنه اصلی در واقع یک بلوک مستطیل شکل است که اجزای دیگر بر روی آن قرار گرفتهاند. بوبین از یک سیم پیچ مسی با روکش جنس باکالیت تشکیل شده که میتواند میدان مغناطیسی ایجاد کند. برای جابجایی قطعات داخل آنها یک خار و فنر قرار گرفته است. اسپول در داخل بدنه تعبیه شده و تعیین کننده مسیر باد و نوع فرمان شیر است.

نحوه کار شیر برقی
این مدل از شیرها با فرمان مستقیم برق کار خود را شروع میکنند. این ولتاژ برق میتواند از ۱۲ ولت تا ۲۲۰ ولت متغیر باشد. محل فرمان دادن به این شیرها دقیقاً بوبینها میباشند. بعد از شروع کار شما باید سیمکشیهای لازم را انجام دهید تا برق را به بوبینها برسانید. بعد از اینکه برق به درون بوبینها وارد شد یک میدان مغناطیسی به دلیل سیم پیچ بودن بوبین تشکیل میشود. آنطور که در ابتدا اشاره کردیم بوبینها بر روی سلونوئید شیر قرار میگیرند و این میدان مغناطیسی بر روی قطعات داخل سلونوئید اثر مستقیم دارد. این اثرگذاری بر روی خار به صورت خطی است و باعث میشود خار در داخل سلونوئید بسیار سریع و خطی حرکت کند.
حرکت خطی به این دلیل است که به اسپول داخل بدن ضربه وارد می شود تا مسیر حرکت باد تغییر کند. در واقع این اسپولها با حرکت خود باعث میشوند موضع و کار کردن شیر برقی پنوماتیک تغییر کند. محرک اسپول نیز همان خار کوچک بوبین است. زمانی که اسپول در موضعهای مختلف حرکت میکند به دلیل داشتن برآمدگیها بر روی خودش طبق فرمان شیر باعث میشود که مسیر بعضی از بردها برای ورود باد، باز یا بسته شود. این باز و بسته بودن پورتها باعث میشود باد بین مسیرهای مختلف جابجا شود. فرمان شیر برقی پنوماتیک در فرمانهای مختلف متفاوت است و برای دریافت اطلاعات بیشتر باید هر یک از آنها را هم مورد بررسی قرار دهیم.
طرز کار شیر برقی پنوماتیک 3/2
در طرز کار شیر برقی پنوماتیک برای ورود و خروج باد سه پورت وجود دارد. یکی از این پورتها برای ورود هوا، یکی دیگر برای خروج هوا و دیگری مخصوص تخلیه هوای اضافه است. این جک فقط قابلیت کنترل جک به یک سمت رفت یا برگشت را دارد زیرا تک پورت است و باید از فنر برگشت برای این شیرها استفاده کرد. اگر بخواهیم در مورد فرمانها صحبت کنیم باید بگوییم فرمان 5/2 تک بوبین به این شکل است که فقط یک سر بوبین برای تحریک شیر نیاز است. اسپول در موضع ابتدایی قرار دارد. یعنی زمانی که هیچ برقی به داخل آن وارد نشده و در حالت سکون است، زمانی که فرمان برق قطع میشود اسپول به کمک فنرهای شیر سر جای خود باز میگردد.
فرمان 5/2 دو بوبین: در این مدل در ابتدا و انتهای بدنه شیر دو بوبین قرار گرفته است. زمانی که یک سر بوبین را به برق وصل میکنید مانند حالت تک بوبین عمل میکند و تنها تفاوت آن این است که با قطع کردن برق اسپول به محل اولیه باز نمیگردد.
فرمان 5/3: تمامی این شیرها از دو بوبین تشکیل شدهاند و یک موضع اضافی نسبت به دو مدل قبلی دارند. در حالت بدون فرمان اسپول در وسط قرار گرفته است. بدنه با توجه به مدل شیر میتواند حالتی نرمال بسته، نرمال باز یا همان وسط شناور را داشته باشد.
تعمیر شیر برقی پنوماتیک
میدانید شیرهای برقی پنوماتیک انواع مختلفی دارند و برای تعمیر نیاز است که ابتدا آنها را عیب یابی کنید. برای تعمیر شیر برقی پنوماتیک ابتدا باید متوجه شوید عیب از کجاست. در ابتدا از پشت شیر ورودی آب را قطع کنید. در صورت بسته نبودن ورودی آب ممکن است خطرات بزرگ شما را تهدید کند. برای تعمیر ابتدا باید تمامی قسمتهای فلکه را چک کنید. اگر دچار شکستگی و یا آسیب شده باشند باید آنها را تعویض کنید. البته این نکته قابل ذکر است که برای تعمیر شیر برقی و آشنایی با طرز کار شیر برقی پنوماتیک حتماً باید از افراد متبحر کمک بگیرید زیرا شیوههای تعمیر شیر برقی ممکن است گیج کننده باشد.